Geschiedenis

Ontstaan

Sinds de eerste editie van de braderie “Zijtaart Biedt Meer,” begin jaren 90, organiseerden enkele Zijtaartse motorrijders rondritjes voor de bezoekers. Mensen konden dan achterop de motor of in een zijspan een ritje maken door de omgeving van Zijtaart. Ieder jaar opnieuw liep het storm. Hieruit bleek dat er in Zijtaart behoorlijk veel mensen een motor hadden. Voor deze motorrijders werd er vanaf 1994 rond Hemelvaart de “Zijtaartse Motortoertocht” georganiseerd. Omdat er ieder jaar meer motorrijders uit Zijtaart en omgeving deelnamen, ging het idee van een echte Zijtaartse motorclub leven.

Eind 1996 ging de kogel door de kerk, de eerste contactavond werd georganiseerd en enkele weken later was de oprichting van “Motorclub Straal Open” een feit. De naam komt van een vriendengroep die deze naam eind jaren 70, begin jaren 80 gebruikte. Marc Plaat heeft een prachtig verhaal over die begintijd geschreven: verhalen uit de oude Straal Open doos.

De pas opgerichte motorclub ging voortvarend van start met 55 leden. Al snel in 1997 werd een ledenaantal van 80 bereikt. Op dit punt werd een ledenstop ingevoerd. Omdat de wachtlijst bleef groeien, werden aan het begin van het seizoen 1998 de mensen op de wachtlijst aan de ledenlijst toegevoegd. Toen het aantal van 100 leden bereikt werd, werd er opnieuw een ledenstop ingevoerd.

Hoogtepunten

In 2001 heeft de club het vijfjarig bestaan gevierd. Ieder lid heeft toen een mooie kentekenplaathouder en het jubileumshirt gekregen. Daarnaast hebben we door het jaar heen wat extra dingen gedaan. Een gedeelte van de opbrengst, €115, is ten goede gekomen aan de Doe Een Wens Stichting. Deze stichting vervult de wensen van ernstig zieke kinderen. Een ander hoogtepunt uit het bestaan van de club is de ontvangst van de Nederlandse Jumbo Run op 20 juni 1998, een colonne van ruim 200 zijspancombinaties. In samenwerking met o.a. de Zijtaartse Ondernemers Vereniging en de vereniging voor Klassieke Landbouw Werktuigen zijn ruim 200 gehandicapte kinderen en hun motorrijders een hele middag vermaakt.

Tijdens het 10-jarig bestaan in 2006 en het 15-jarig bestaan in 2011 organiseerde Straal Open jubileumtreffens. Daar kwamen veel bevriende motorrijders op af.

Gezelligheid

Straal Open is een club die gezelligheid hoog in het vaandel heeft staan. Iedereen is van harte welkom, van jong tot oud, man en vrouw. Ook maakt het niet uit of je nu een supersport, een toermotor of custom rijdt. Ieder merk en type motor is welkom. Daarnaast zijn ook de zijspannen zijn goed vertegenwoordigd.
Als motorclub proberen we de leden net dat beetje extra te bieden naast het motorrijden. Gezellig een dag (of een weekend) erop uit met mensen met dezelfde hobby. Wat we absoluut niet doen is in grote groepen rijden. De groepjes ontstaan eigenlijk vanzelf, afhankelijk van de rijstijl. Onderweg en op het eindpunt kom je iedereen wel weer tegen. Niets moet, alles mag!
Voor elkaar, met elkaar

Gelukkig staat het bestuur er niet alleen voor. Iedere rit en ieder evenement wordt georganiseerd door een aantal leden, bijgestaan door een bestuurslid. Om te voorkomen dat alles door een klein groepje georganiseerd wordt, worden deze commissies voor iedere rit opnieuw samengesteld. Zo proberen we iedereen te betrekken bij de club. Als dank voor de inzet ontvangt iedere vrijwilliger een uitnodiging voor de “vrijwilligers barbecue.”

Clubhuis

Straal Open heeft zijn thuis bij Café-Zaal Kleijngeld aan de Pastoor Clercxstraat 55 in Zijtaart. Hier worden we gastvrij ontvangen door Franc en Yvonne Kleijngeld. Het café is het start- en eindpunt van onze ritten. Dat de mensen het naar hun zin hebben blijkt wel na afloop van een rit. Nadat de motoren naar huis zijn gebracht, komt menigeen nog terug om even een paar pilsjes te pakken op het terras of aan de bar.

Café-Zaal Kleijngeld

Café-Zaal Kleijngeld